Bygg en medeltida paviljong    
  Bra att veta innan du börjar  
   
         
 

Innan du bestämmer dig för att bygga en medeltida paviljong, överväg detta:

A                   Har jag minst 5000 kr till detta ändamål?

B                   Har jag minst en månads tid, för detta?

C                   Finns det ingen av mina bekanta som ska sälja en bra paviljong?

 

Under vårt arbete på paviljongen, tvivlade vi ibland på vad vi hade get oss in på, och om vi någonsin nådde vårt mål.

Men trots allt så önskar vi alla som kan, den stora tillfredsställelsen att själva skapa en medeltida paviljong, och bo i den i vilket sommarväder som helst, medan den håller dig torr och varm.

 Det tog 7 månader att färdigställa vår paviljong, men om du läser om våra svårigheter och förseningar, kan du förhindra att de uppstår, för de kommer.
Om du inte vill läsa detta, fortsätt till manualen.

 

Efter julen 2004, när vi inte hade annat att göra än att äta julmatsrester, fick vi den goda idén att göra en medeltida paviljong.

Under Medeltidsveckan i Visby, lärde oss en del om olika lösningar och typer av paviljonger i Styringheims läger.

 Alla som har byggd en medeltida paviljong ställer gärna upp på att svara på frågor och vi fick en massa goda råd. Det är därför bra om du deltar i ett eller flera läger innan du fortsätter. Då vet du vilken typ av paviljong som passar dig bäst och en massa annat också.

 Den julen, medan det snöade ute, bestämde vi oss för att bygga en konformad, rund paviljong. Vi letade i böcker och på nätet och fann mycket bildmaterial på medeltidspaviljonger som en sådan vi ville ha. Se våra länkar:

Där var dessvärre inga bilder som riktigt visade konstruktionen eller insidan av paviljongerna. Vi tror att den medeltida konstnären ignorerade det, av estetiska skäl. 

Vi ville få paviljongen att se så medeltida ut vi bara kunde och samtidigt skulle den klara våra praktiska krav, den skulle vara smidig att packa in i en stor bil eller på taket av en normalbil. Den skulle vara lätt att sätta upp och ta ned, gjort av starkt material och med lösningar från medeltiden. Egentligen en paviljong som medeltidens människor skulle tillverka.

Efter många timmar framför skisser och uträkningar, hade vi en konstruktion i 12 delar av en cirkel. En mittstolpe med ett nav och i navet 12 ekrar som skulle hålla tyget. Utanför skulle de 36 krokarna som var fäst i tak-kanten runt om, att knytas, i 12 sträckta rep ned till marken. Det skulle ge en fin sträckt yta, så att regn och snö lätt rann av. 

För att kunna transportera hela träkonstruktionen i en stor bil eller på takräcket av en normalstor bil fick längden på enheterna inte bli mycket mera än 2 m. Mittstolpen blev således i två bitar, varav den längsta är 208 cm och de 12 ekrarna är ca 180cm

Tältduken hopsyddes till 1 takdel och 2 lika väggdelar som knappas på takdelen. Proportionerna blev 4 meter högt, och 4 meter i diameter och takvinkeln blev 45 grader. En bra storlek för en paviljong.

Vi ville ha en fris runtom och en taktopp som de flesta medeltida paviljongerna hade, i en annan färg. En vimpel skulle ge pricken över ”i”:et med ett ordspråk i latin. En guldfrans längs frisen ville vi ha men hittade den inte och dekorationer i mittstolpen är något vi väntar på.

Det svåraste för oss att komma på att tillverka var navet och navhållaren. Men tills sist kom vi på den enkla konstruktionen som vi nu har, lätt att göra och stark nog.

Vi använde en massa moderna maskiner och verktyg, eftersom vi inte hade tid att göra allt för hand:

En cirkelsåg, en sticksåg och en borrmaskin/ putsare och en massa handverktyg och inte at förglömma, en stark symaskin samt en massa Jeansnålar.

 

Nu hade vi inte en stark symaskin och vi fick då den goda idén att starta en studiecirkel. Om du bara presenterar ditt projekt för ett studieförbund och det har inslag av forskning eller hantverk, vill de gärna hjälpa till.
Vi hade några vänner som ville göra en liknande paviljong och därför fick vi starta en studiecirkel. Dessvärre kunde våra vänner inte slutföra sitt projekt men vi fick tillträde till skolan/ symaskinen i alla fall..

Träkonstruktionen arbetade vi på utomhus i det fina sommarvädret. Syningen ockuperade hela vårt dagrum i tre veckor.

Svårigheterna vi hade berodde mest på förseningar på grund av att folk inte kunde hålla vad de lovade. Tillverkningen av navhållaren i järn var en sådan försening. Vi gick först till det lokala gymnasiets industriprogram, och de tog utmaningen, det skulle bli ett bra uppdrag för eleverna att göra. Efter 7 veckor undrade vi om det var färdigt,  men nej. Lärarna bad oss försöka ett på ett annat ställe. En väns, vän åtog sig jobbet, han kunde lätt göra det i sin fars garage, men efter ännu ett par veckor, talade han om för oss att han inte kunde i alla fall.

Då vände vi oss till den lokala smeden och han fixade en navhållare och stolpfoten på mindre än en vecka och billigt också.

 Att vänta var frustrerande och i mellantiden kom vimpeln och en del möbler till.

De första tygproverna var inte bra, antigen för tunt och dyrt eller för glest och fluffigt. Cash and Carry i Borås säljer bara till momsregistrerade företag så vi fick tag i ett företag, som vi kunde köpa det igenom. Tyget var andrasortering möbelcanvas till 50 kr/m och det levererades i mindre och större rullar. Där var många fel, men vi klarade att klippa ut alla bitar utan för mycket spill. Resten gjorde vi tygpåsar av till stolparna, ekrarna och tältduken, samt alla småsakerna.

Trädelar från den lokala trähandeln var för dyr för vår smak, och en vän från Juneborg. Tack Daniel! Som arbetade på ett sågverk försåg oss med allt trämaterial. Han testade också styrkan på mittstolparna i en press. De höll lätt för ett tryck av 7 ton. 

Till navet behövde vi två cirkulära träplattor. På gymnasiets industriprogram /Trä fick vi plywoodcirklar som skulle ha varit barbord. De passade perfekt för vårt ändamål.

En annan vän från vår medeltidsförening. Tack så mycket Biörn! Försåg oss med 15 stora tältpinnar gjorda av armeringsjärn.

Andra saker skaffade vi från lokala ställen eller beställde per telefon. Om du vet vad du behöver, är det ändå svårt att hitta det i rätt tid till rätt pris. Det är den mest tidsödande med att bygga en paviljong, men du får också en massa kontakter och tips

 

Dis Mikkelsdotter Torp & Astrid Johnsdotter Torp

 /Ida Torp                             / Lena Torp

Om du har frågor ska vi försöka besvara dem. Maila till: lena.torp@brinell.nassjo.se